fbpx
+31 (0)6 362 619 15 info@olijvenzusjes.nl

Salade recepten

met Olijfolie van Olijven Zusjes

Salade Méchouia

Op doorreis in Tunesië kom je langs vele BBQ restaurants. In de openlucht wordt er op authentieke wijze vakkundig gegrild. Het interieur is niet als uit een sprookje van duizend in een nacht maar vanuit je plastic stoel en bijpassend tafeltje eet je de lekkerste gegrilde lamskoteletten. Het vlees wordt geserveerd met brood, harissa, slata Tunisienne, en ons favoriet de ‘slata méchouia’. 

Een ‘slata méchouia’ wordt koud gereserveerd en met brood gegeten. De salade is dan ook goed in de koelkast te bewaren.

Ingrediënten

  • 1 pond groene, bijvoorbeeld Pimientos de Padrón, pepers (indien gewenst kun je dat mixen met groene punt paprika’s)
  • 3 middelgrote tomaten
  • 3 teentjes knoflook
  • 4 eetlepel olijfolie
  • 1/2 theelepel gemalen karwijzaad
  • Zout en peper naar smaak
  • Garneer met hardgekookte eieren, tonijn of olijven.

Bereidingswijze

  1. Leg de paprika’s, tomaten, uien, pepers en knoflookteentjes op een bakplaat of op de BBQ. 
  2. Rooster ze, laat de de schil niet donker worden, en schil en ontpit de tomaten. 
  3. Schil de uien en knoflookteentjes.
  4. Hak alles fijn of doe het in een blender. 
  5. (gebruik je een blender doe dat dan snel en laat het niet waterig worden) 
  6. Breng op smaak met de gemalen koriander en karwij. 
  7. Voeg het citroensap en de olijfolie toe.

Oumhouria

Een Tunesische wortel salade met een pittig randje. 

Oumhouria betekent letterlijk “je moeder is een fee” wat natuurlijk een gekke naam is voor een salade. Waar de naam vandaag komt is onbekend maar dat het zeer geliefd is staat buiten kijf. 

De eigenaardigheid van dit gekookte wortelrecept komt van de harissa, die dit gerecht een vleugje pittigheid geeft waar de Tunesiërs dol op zijn! De wortelen worden vaak gepureerd maar probeer het ook zonder te pureren. Dat heeft onze voorkeur.

Vergeet niet de salade te garneren met kappertjes, een hardgekookte ei, tonijn of olijven.

Ingrediënten

  • 6 mooie wortels
  • 1/2 theelepel harissa
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 kopje gehakte peterselie
  • 1/2 theelepel gemalen karwijzaad
  • zout (naar smaak)
  • 4 eetlepels olijfolie (hoe kan het ook anders) 

 

Bereidingswijze

  1. Was, schil en snijd de wortelen in dunne blokjes.
  2. Doe de gesneden wortelen in een pan gevuld met een halve liter water.
  3. Kook 20 minuten tot de wortelen gaar zijn.
  4. Doe de olijfolie, de gepelde en geperste knoflook in een koekenpan op middelhoog vuur.
  5. Voeg de peterselie en wortelen toe.
  6. Haal het van het vuur en stamp het samen tot het een geheel wordt.
  7. Breng op smaak met harissa, karwijzaad en zout. Pas de pittigheid aan met de hoeveelheid harissa en olijfolie.
  8. Garneer met kappertjes, hardgekookte eieren, tonijn of olijven. Serveer koud.
WhatsApp chat

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten